Дома > Вести > Вести од индустријата

Најчесто користени материјали за обработка на лим

2021-09-26

Преработка на лимвклучува различни методи, вклучувајќи утовар и истовар, сечење, виткање, заварување и формирање.
 
1. Ладно валани лист SPCC, главно се користи за галванизација и печење делови од лак, ниска цена, лесен за обликување и дебелина на материјалот ≤ 3,2mm. Во општата обработка на лим, виткањето на плочата од 90 степени треба да се реализира со притисок во жлебот во форма на V, така што односот меѓу нив е алатирање и алатирање. Обработката со жлебови во форма на V може да се каже и дека е процес на обработка на лим. Надворешниот агол R создаден со свиткување на металниот производ (дебелината на материјалот е подебела) е премногу голем и непристоен. Затоа, жлебот во форма на V (односно, дебелината на плочата е разредена) е планирана вообработка на лим. Жлебот за планирање во форма на V има две функции: една Тоа е да го намали кружниот агол на свиткување. Општо земено, внатрешниот кружен агол на свиткување на лимот е еднаков на дебелината на плочата. Ако потребниот внатрешен кружен агол на свиткување на работното парче е помал од дебелината на плочата, потребно е да се планира V-жлебот; втората е да се намали силата на свиткување при преработка на лим Во фабриката, кога силата на свиткување на работното парче е поголема од тонажата на машината за виткање и не може да се свитка, V-жлебот може да се пресече за да се намали силата на свиткување.
 
2, нерѓосувачки челик, главно се користи без никаква површинска обработка, висока цена.
 
3, алуминиумска плоча; генерално користат површински хромат (J11-A), ласеробработка на лимоксидација (проводна оксидација, хемиска оксидација), висока цена, позлата со сребро, позлата со никел.
 
4. Бакар: главно е направен од спроводлив материјал, а неговата површинска обработка е позлата со никел, хромирање или без третман, а цената е висока.
 
5. Поцинкуван лим SECC, SGCC. Електролитичката плоча SECC е поделена на N материјал и P материјал. Материјалот N главно се користи за површинска обработка и висока цена. P материјал се користи за прскани делови.
 
6. Алуминиумски профили; материјалите со сложени структури на пресек се широко користени во различни подкутии. Обработката на површината е иста како и алуминиумската плоча.
 
7. Топло валани лист SHCC, материјал T≥3.0mm, исто така се користи за галванизација и печење делови од лак, ниска цена, но тешко се формира, главно рамни делови.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept