Дома > Вести > Вести од индустријата

Која е разликата помеѓу автобуска станица и автобуска засолниште?

2023-11-22

Со цел да им се помогне на оние кои користат јавен превоз, често се гледаат две различни структури покрај патишта и автопати: автобуски постојки и автобуски засолништа. Автобуска постојка и Аавтобуски засолништепрвенствено се разликуваат по нивните соодветни дизајни и функции.


Автобуска постојка: Автобуска постојка е место издвоено на пат или автопат каде што патниците се преземаат и спуштаат со автобуси. Вообичаено, се состои од директен столб или патоказ со прикажано име или број на автобуската рута. Возен ред за автобуси, корпа за отпадоци и клупа или седиште може да има и на некои автобуски постојки.



Засолниште за автобус: Спротивно на тоа, засолништето за автобус е зграда дизајнирана да им даде на возачите засолниште и безбедност додека чекаат автобус. Стандардно засолниште за автобус има ѕидови, покрив, а понекогаш и заден панел, кој често се состои од пластика или стакло. Тие обезбедуваат одбрана од фактори на животната средина како ветер, дожд и сонце. Засолништата за автобуси може дополнително да вклучуваат седење или клупи, осветлување, знаци со автобуски линии и време на пристигнување, па дури и области за рекламирање.


Така, примарната разлика помеѓу автобуско засолниште и автобуска постојка е тоа што второто нуди поудобно и заштитено место за чекање со дополнителни удобности и заштита за патниците, додека првото нуди само одредена област за автобусот да застане и да го земе или испушти луѓе.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept